Tutorials


Februari 2014: kaart maken deel 1

Hallo allemaal,

Toen ik begon met kaarten maken wist ik nog zoveel niet........ Daar ben ik via internet en filmpjes op internet achter gekomen. En ook natuurlijk door het zelf kaarten maken :-). Omdat ik zoveel wilde leren heb ik echt heel veel opgezocht en er veel van geleerd. Nu dacht ik dat het misschien leuk is (vooral voor de beginnende kaartenmaak(st)ers) om het e.e.a. uit te leggen.
Vandaag wil ik jullie graag laten zien hoe ik begin met kaarten maken en zal het proberen uit te leggen tot het eind :-).

'klik' op de foto voor een vergroting :-) De kleuren komen helaas niet goed over, ik vind de kaart in het 'echt' mooier van kleur, ik vind paars een hele lastige kleur om te fotograferen.


Ik hoop echt dat sommige van jullie hier iets aan hebben. Ik zou er in het begin superblij mee zijn geweest :-).
De tutorial was veel werk, maar ik heb het graag gedaan :-).

Ik begin altijd met eerst het afdrukje uitzoeken wat ik wil kleuren. Daarna zoek ik Designpapier uit wat ik hier het leukste bij vind passen. Ik dit geval van een paper pad van Studio Light -PP SL 01-.
En ik zoek er Cardstock papier bij, in dit geval ColorCore Cardstock Forget Me Not en Mantis en van Bazzill Basics Vanilla.

Paars blijft een moeilijke kleur om te fotograferen. Het Designpapier komt over zoals het is. Op de foto lijkt het ColorCore Cardstock blauw/paars, maar het is in werkelijkheid iets donkerder als het Designpapier.


Daarna ga ik kijken welke Copic Markers ik daar het leukste/mooiste bij vind.
In dit geval Paars/Violet: V17-V15-V12-V01-V000. Groen/geel: YG17-YG25-YG03-YG01 en voor de Huid/blos: E11-E21-E000-E0000/R30-20.


Ik kan er soms best wel eens een poosje mee bezig zijn voordat ik de kleuren heb gevonden die ik mooi bij elkaar vind passen :-). Maar daar wordt ik dan weer helemaal blij van als ik zie dat het zo leuk combineert ;-). Die tijd om dat bij elkaar te zoeken heb ik er echt voor over!! Ik vind dat als de kleurencombinatie klopt, dat je dan al een heel eind bent :-).


Het afdrukje ingekleurd :-). Volgens mij lukt het me nu om in Paint Shop Pro de kleur Paars te krijgen zoals het ook werkelijk is. Deze supergave digi is van Wee Stamps en heet Iris, en ooooooooohhhhhh, wat vind ik haar weer leuk!!!!!!


Ik was iets te snel met een foto maken.......ik maak ook altijd schaduw om het afdrukje heen.
De schaduw heb ik gekleurd met: W5-W3-W1-W00 en de blender 0.
Eigenlijk niet erg dat ik te snel was, nu kan je gelijk het verschil zien :-).

Zo...nu kijken in welke vorm ik het afdrukje ga uitsnijden en een sketch verzinnen.


Meestal bedenk ik de sketch zelf. In dit geval heb ik een sketch genomen die in het 1e Noor! Magazine staat (ik sta ook in dit blad met mijn kaart, als gastdesigner :-)). Deze sketch is door Tiets Wolfard bedacht. En aangezien mijn afdrukje al groter was als dat in de sketch stond, heb ik het gewoon in een rechthoek uitgesneden. De sketch is daarom ook hier en daar in centimeters wat aangepast ;-). De afmeting van de basis van de vierkante kaart doe ik altijd in 15 x 15 cm, daarop 14 1/2 x 14 1/2 en daarop 14 x 14 cm. Deze 3 laagjes zijn van ColorCore Cardstock gemaakt. Daarop Design papier van 13 1/2 x 13 1/2. En verder heb ik de 'aangepaste' sketch gebruikt.

 
De rand van het afdrukje bewerk ik meestal met Distress Ink. Deze heb ik gekleurd met Dusty Concord. Ik doe ook altijd de stukjes Design papier matten op Cardstock papier en ik plak de laatste 2 lagen verhoogd op met foamtape in verschillende diktes: 1, 2 en 3mm.
Ik denk dat de meeste kaartenmaak(st)ers dit niet zo doen. De kaart wordt namelijk zo best wel zwaar en het is meer werk. Als je geen Cardstock onder je Design papier doet, dan adviseer ik om de randen te bewerken met Distress Ink. Is echt mooier als zonder (vind ik...... :-).
Het ligt nu nog niet allemaal vast op de kaart. Meestal laat ik de delen los liggen, omdat ik nu ga kijken wat ik er allemaal bij wil gebruiken. En dan kan ik nog wat schuiven of er wat tussen plakken. Dit wordt straks duidelijk :-).

hier ligt alles nog 'los' op de kaart :-)

De Happy Birthday stans, van Noor! Design -6002/0296-, schuif ik nu b.v. tussen 2 cardstockvellen in. Als ik het al had vastgeplakt, was dat natuurlijk heel onhandig geweest. Ik had er nog allerlei andere stanzen tussen en opgelegd, maar ik wil het dit keer redelijk simpel houden. Zodat je de sketch nog kan zien en dat het misschien wat makkelijker te volgen is :-). De verschillende delen paars, zoals het Cardstock papier en het Design papier lijken anders van kleur. Toch is dat in het 'echt' niet zo. Past juist allemaal mooi bij elkaar. Het blijft dus toch lastig om paars te fotograferen :-(.
Zo doe ik het dus. Ik leg eerst alles 'los' op de kaart en als ik dan zo ongeveer weet hoe ik het ga doen, dan pas ga ik alles vast plakken :-).
Dus....nu alles er weer af................

Omdat het wel een hele lange post wordt zo.........doe ik morgen deel 2 erop zetten :-).
Dan laat ik jullie zien hoe ik de laagjes verhoogd opplak etc.

Dit is de LINK naar de Tutorial kaart maken deel 2.

Als jullie nog vragen hebben, stel ze gerust :-).


Februari 2014: kaart maken deel 2

Hallo allemaal,

Hebben jullie mijn post van gisteren al verwerkt?? hihi....was wel lang hé? Maar als iets niet duidelijk is, dan hoor ik het graag hoor. Ik hoop zo dat jullie wat aan deze tutorial hebben :-).
Dit is de LINK naar de Tutorial kaart maken deel 1.
Enne.....superbedankt voor alle reactie's op mijn 'Tutorial kaart maken deel 1". Zo lief :-). Ik zat weer met een BIG smile jullie berichten te lezen. Fijn ook dat jullie de tutorial duidelijk vinden. Als dat niet zo is ook zeggen hoor ;-).

'klik' op de foto voor een vergroting :-)

We gaan verder met deel 2 :-).


Als eerste heb ik met een lijmroller de 3 stukken Cardstock, het uitgestanste Happy Birthday van Noor! Design -6002/0296-, het designpapier, de 2 doilies en de middelste strook met Designpapier op elkaar geplakt. Deze lijmroller gebruik ik al jaren en het bevalt heel goed!!! Plak er zelfs doosjes mee!!Nu ga ik met foam tape de delen verhoogd opplakken. In de hoeken heb ik 1mm foam tape gebruikt en in het midden een paar streepjes met de lijmroller (zie bovenstaande foto).


En zo ziet het er dan opgeplakt uit :-).


Het volgende deel.......ik heb de dikte van het foam tape erbij gezet.


Deze laag is ook klaar :-).


Ook hier weer de dikte van het foam tape erbij geschreven. Om het er netjes recht op te krijgen is het nodig om verschillende diktes te gebruiken. Hier zie je het in spiegelbeeld liggen. De rechterhoek komt links te liggen en die is ook het 'hoogste' 3mm + 1mm.


En nu kan het versieren beginnen :-). Naast het inkleuren, wat ik het leukste vind om te doen, heb ik hier toch ook altijd wel veel plezier in :-).

Ik laat jullie nu de foto's van de afgewerkt kaart zien en zal zo nodig bij de foto's zetten hoe ik iets gedaan heb. Sommige dingen spreken vanzelf (denk ik). Is dat niet zo, vraag gerust :-).


Het hoekje, de vlinders en de vleugels zijn van een paper art vel van Dutch Doobadoo. De randen hiervan heb ik ook bewerkt met Distress Ink Dusty Concord (dit doe ik niet met het stempelkussen zelf maar met een klein make-up sponsje). De meeste bloemen zijn van Wild Orchid Crafts. De groene (grote) roos heb ik bij Hobby Voordelig in Delft gekocht. Op de bloemen doe ik altijd Stickles. Ik heb verschillende soorten, nu heb ik de Stickles Crystal gebruikt. De plakparels heb ik bij zo'n 1 euro shop vandaan. De bloemen, vleugels en vlinders heb ik opgeplakt met Aleene's Quick Dry Tacky Glue. Alleen de vlinder die je links bovenin ziet (boven het hoekje van Dutch Doobadoo) heb ik met sileconenkit bevestigd. Dit omdat ik het wat verhoogd op wilde plakken. De sileconenkit doe ik in een olba lijmkit spuitje, zo kan je makkelijk doseren.


De parelswirl die je hier ziet is van Marianne Design, off white CA3103, en heb ik een beetje gevormd en afgeknipt zodat het mooi op dit stukje paste. Het kleihartje heb ik gemaakt met Martha Stewart Crafter's Clay en een hartjesmal van Neitmoulds (gekocht bij Hobbyvoordelig Delft). Onder het hartje heb ik nog 2 kleine vleugels gebruikt van het paper art vel van Dutchdoobadoo. Alles weer vast geplakt met het Tacky Glue. Behalve de vlinders en de bovenste 3 bloemen en vleugel, deze heb ik weer bevestigd met sileconenkit. De bovenste 3 bloemen heb ik zo bevestigd omdat daar het Designpapier lager lag en zo komt het dan toch weer op dezelfde hoogte :-). Ook de groene plakparels komen uit zo'n '1 euro' winkel.


Vanaf de zijkant gefotografeerd zodat je een beetje kan zien dat het uit laagjes is opgebouwd :-).


Op de achterkant de nieuwe standaard van Noor! Design -6002/0290- gebruikt. Ondanks dat mijn kaarten altijd behoorlijk zwaar zijn, blijft het staan!!! De foto's heb ik wel met een plastic standaardje gemaakt omdat de kaart dan wat achterover stond en dan kan ik beter foto's maken. Met de standaard van Noor! staat de kaart behoorlijk rechtop :-).


De kaart is af :-).De Copic Markers die ik gebruikt heb:
Huid/blos: E11-E21-E000-E0000/R20
Paars/violet: V17-V15-V12-V01-V000
Groen: YG17-YG25-YG03-YG01
Haren: E59-E35-E33-E31-E50
Schaduw om de afbeelding: W5-W3-W1-W00 en blender 0

Ik hoop dat jullie dit een nuttige tutorial vonden :-).
Het was tijdrovend maar ook heel leuk om te doen!!
Bedankt weer voor het langskomen en ik wens jullie een hele fijne dag :-). 

November 2012:  Embossingfolder kleuren met je copics


Hallo allemaal,Ik wil jullie graag een aantal voorbeelden laten zien over hoe je de opgehoogde delen van een embossingfolder heel leuk van kleur kan voorzien met je copics.
Je hebt nodig: cuttlebug (of een ander stansapparaat), embossingfolder, (eventueel airbrush), Perfect Coloring Paper en natuurlijk je copics. Voor deze kaart heb ik het volgende gedaan:


B41
Ik heb eerst met de cuttlebug een rondje gestanst met een Nestabilitie Standaard Circle Large. De eerste laag kleur (B41) heb ik gedaan met de airbrush. Je kan het ook kleuren met de beitelpunt van je copics!! Nog een beetje wit gelaten in het midden.

de 2e laag met B45 (iets minder ver naar het midden)
de 3e laag met B39 (alleen de rand)


Het bewerkte rondje in de embossingmal
Deze embossingmal heet Ice Crystals. Deze door de cuttlebug halen.

Dit is dan het resultaat.
Nu wil ik graag dat de ijskristallen er meer op komen te liggen.


Ik ben met de blenderpen (Colorless blender O) over de opgehoogde delen gegaan (voorzichtig). Zo haal je inkt weg op de delen waar je geen kleur wilt. Op de foto is het niet heel goed te zien, maar het komt echt meer naar voren als je het zo doet.
Zo heb ik dit rondje gebruikt voor mijn kaart die hier boven staat.

Je kan het ook op de volgende manier doen:


Zonder eerst te kleuren het rondje met embossingfolder door de cuttlebug halen.


Daarna de opgehoogde delen kleuren. De onderste ijskristal alleen gekleurd met B41. De ijskristal daarboven heb ik in het midden gekleurd met B45 (dun lijntje!!!) en daarna nog wat geblend met B41.

Eindresultaat

Als laatste bewerkt met Stickles Frosted Lace
Dit zijn maar voorbeelden. Ik denk dat er nog veel meer mogelijkheden zijn!!
(Bijna) 2 jaar geleden heb ik het zo gebruikt (het rondje achter Tilda):


Ik hoop dat jullie het een leuke en nuttige tutorial vinden!!!

Materialen die ik gebruikt heb:
Papier: Bazzill Basic Cardstock white en van Color Core de kleur Royal
Zilver A-4 papier
Designpapier: Maja Design Vintage Winter
Tekst: Take time to chase the snowflakes: een freebie van TLC
De randen van de teksten heb ik met B39 en activator en een sponsje gekleurd.
Mallen: Noor mal vierkant 6002/0147 en border 6002/0149 (de opgehoogde delen hiervan gekleurd met B39)
Nestabilitie Standaard Circles Large
Verder nog gebruikt: een cirkelsnijder, parelbloemen, kleine en grote pons ijskristal en zilverkleurige spacerbeads.

Nog even een close up van de gekleurde digi:


De copics die ik voor deze digi (Winter Snow Fairy van Tickled Pink) gebruikt heb:
Huid: E11-E21-E000-E0000
Ogen: B39-B45-B41
Oogleden: N4-N2
Mond: E04
Sieraad hoofd: N4-N2
Haar: B45-B41-N7-N4-N2-N0
Blauw: B39-B37-B45-B23-B41
Vleugels: B39-B37-B45-B23-B41 en N7-N4-N2-N0
IJsster: B39-B45-B41

Stickles Frosted Lace op vleugels, oogleden, sieraad voorhoofd en ijskristal.
'Pareltjes' gemaakt aan de onderkant van het jurkje. schoentjes en de ster met Liquid Pearls Whit Opal.
De digi heb ik (opgehoogd) geplakt met sileconenkit.

Ik hoop dat jullie het een leuke en nuttige tutorial vinden!
           
              Veel liefs,
             Frouwkje.
Juli 2012:  Tutorial kleuren zonder zwarte lijnen (DEEL 1)


Hallo allemaal,

In deze foto tutorial wil ik jullie graag laten zien hoe je een afdrukje kan kleuren 'zonder zwarte lijnen'.

                                                         
De afdrukjes heb ik gestempeld op Perfect Colouring Paper.
Voordat ik een afbeelding inkleur bepaal ik waar de lichtbron vandaan komt. In deze afbeelding komt het licht direct van voren dus in het midden op Tilda. Deze heet overigens -Tilda with Hawaii Flower-.


Memento Tuxedo Black
Memento Summer Sky


Stap 1
Afdrukje stempelen met Memento Tuxedo Zwart (dit leg ik er naast zodat ik dan goed kan zien waar de lijnen zitten).
Het andere afdrukje stempelen met Memento Summer Sky. Deze gaan we gebruiken om te kleuren zonder zwarte lijnen. Je kan waarschijnlijk ook stempelen met een andere lichte kleur, maar ik heb voor deze kleur gekozen. Laat het afdrukje even goed drogen!

Stap 2
Ik kleur meestal van donker naar licht (de huid de laatste tijd ook), maar met de Magnoliaatjes vind ik de huid toch makkelijker kleuren van licht naar donker.

Ik kleur het gezicht met een ronddraaiende/vegende beweging.

E0000 rond draaiend kleur aanbrengen

E000 over de E0000 (middenstuk vrij laten)
E21 tot ongeveer de helft van E000  (ziet er niet uit, maar.....het komt goed.....)
De E21 blenden met E000 tot aan het stukje met E0000. Dit doe ik ronddraaiend en ook met een soort vegende beweging zodat het mooier overloopt.
E11 aan de randen die je het donkerste ziet aanbrengen. blenden met E21 tot vlak voor het gekleurde gedeelte met E000, daarna E000 tot iets over het stukje E0000 Ook dit doe ik ronddraaiend en  met een soort vegende beweging zodat het mooier overloopt.

en als laatst het middenstukje met E0000

Met R20 blosjes maken, zijkanten van blosjes blenden met E000Omdat ik tussendoor foto's heb gemaakt kon ik het blenden niet helemaal goed krijgen. Dus nog een keer gedaan zodat ik achter elkaar door kon gaan. Dan gaat het blenden een stuk mooier. Het papier is dan nog wat nat van de vorige laag ;-)
De ogen, wenkbrauwen en stipjes op de wangen zijn gedaan met Derwent Colousoft potlood brown earth 630.


De rest van de huid wordt op dezelfde manier gedaan.

Stap 3
De haren zijn gekleurd met E35-E33-E31-E50

 E35

Streepjes trekken met E35, goed naar de richting van de haren kijken. Af en toe een streepje 'doortrekken'. De streepjes worden getrokken met een soort veertjestechniek, je zet je copic zachtjes aan het begin neer en 'zwiept' de punt over het papier. Op het laatst van deze beweging raak je het papier nauwelijks.
Het is best handig om deze techniek op een gewoon stukje (b.v. PCP papier) te oefenen. Kijk ook goed uit dat je de open gebleven stukjes van het haar ook open laat. Anders wordt het zo compact.

(E35) E33
Met E33 ga je over de E35 heen en trekt sommige streepjes weer iets meer door.

(E35-E33) E31
Met E31 ga je over de E33 en E35 heen en trekt sommige streepjes weer iets meer door.

(E35-E33-E31) E50
 Met E50 vul je heel licht de overgebleven stukjes in.

(E35-E33-E31-E50) E35
Met E35 nogmaals de eerste stap van de haren doen, ook weer af en toe een streepje doortrekken.
Normaal zou ik dit met E59 gedaan hebben. Maar omdat dit een afbeelding is zonder zwarte lijnen vond ik dit te 'hard' worden.


Dit is dan het eindresultaat van het kleuren van de huid en haren. Tutorial kleuren zonder zwarte lijnen (DEEL 2)


 

Stap 4
Het groen van de jurk en schoenen zijn gekleurd met YG25-YG03-YG01-YG00-YG0000
Voor de stap voor stap foto's heb ik een aparte afdruk gemaakt. Wat ik in mijn vorig bericht al zei "het blend beter als ik het achter elkaar doe". En als ik foto's tussendoor maak dan gaat dat natuurlijk niet. Dus op het originele afdrukje kon ik deze stappen mooier krijgen.

YG25
Ik begin eerst met de YG25 om de donkerste stukken aan te geven en voor de plooien.

(YG25) YG03
Daarna ga ik met mijn YG03 over deze stukken heen en iets verder. Moeilijk om het op papier uit te leggen, maar de foto's spreken voor zich hoop ik.

(YG25-YG03) YG01-YG00-YG0000

Met YG01 over deze stukken heen en nog iets verder kleuren. Met YG00 vul ik de over gebleven stukken met een vegende beweging. Het middenstuk van het jurkje heb ik opengelaten en op het laatst met YG0000 gekleurd.

 

Zo ziet het er dan uit op het 'originele' afdrukje.

Stap 5


De werkwijze voor het kleuren van de bloem, de blaadjes en kantrandjes zijn het zelfde.
Voor de bloem heb ik de kleuren C3-BG72-BG13-BG11 en BG10 gebruikt. Vooral daar waar de schaduw valt heb ik gekleurd met C3,BG72 en BG13. Voor de blaadjes heb ik YG25 en YG01 gebruikt en voor de stipjes in de bloem YG03.


De sokken zijn gekleurd met W2 en W00.
De vlinders zijn gekleurd met BG72 en 11 en YG25 en 01.
De voelsprieten en pootjes van de vlinder heb ik gekleurd met Derwent Coloursoft potlood brown earth C630.

Stap 6
De afwerking:

het eindresultaat
De schaduw om Tilda en de grond heb ik gekleurd met W1-W2-W00 en de blender 0.
Met een witte gelpen heb ik stipjes gemaakt op de jurk en wat om Tilda heen.

Gebruikte materialen voor de kaart:
- ColorCore Cardstock: Snowflake, Aruba en Mantis
- Paperpad Kaisercraft -Chapter One-
- Magnolia stempel -Tilda with Hawaii Flower
- 2 witte doilies
- Tekststempel Nicole Verkooijen
- Stans GoKreate NV202-203-204
- Memento London Fog (voor tekststempel)
- Distress Ink Broken China (buitenrand waar Tilda op staat)
- Blauw lint
- Magnolia-grote roos-  Overige bloemen Wild Orchid Crafts
- Vlinders: Unique
- Plakparels Joy Crafts
- Stickles Diamond

Ik hoop dat ik jullie inspiratie heb gegeven om het ook eens uit te proberen. Zelf had ik nog nooit "gekleurd zonder zwarte lijnen" en ik vond het een hele uitdaging!!! Erg leuk om te doen en het is een heel andere (zachte) uitstraling!!              Veel liefs,
             Frouwkje.


3 opmerkingen:

Scraptastische hobby zei

Ik heb eens je tutorials door gekeken en ga er nog eens uitgebreid voor zitten met de copics, en zal er ongetwijfeld weer wat van leren. Dank je wel Frouwkje voor deze uitleg!!!
Liefs van Gerie

senna zei

wat een heel mooi en duidelijke tutorials ,ik heb net je site ontdekt en ik vind hem prachtig ,zzal er veel op komen spieken.

Unknown zei

Héél erg leuk ook die tutorials!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...