zaterdag 1 februari 2014

Tutorial kaart maken DEEL 1

Hallo allemaal,

Toen ik begon met kaarten maken wist ik nog zoveel niet........ Daar ben ik via internet en filmpjes op internet achter gekomen. En ook natuurlijk door het zelf kaarten maken :-). Omdat ik zoveel wilde leren heb ik echt heel veel opgezocht en er veel van geleerd. Nu dacht ik dat het misschien leuk is (vooral voor de beginnende kaartenmaak(st)ers) om het e.e.a. uit te leggen.
Vandaag wil ik jullie graag laten zien hoe ik begin met kaarten maken en zal het proberen uit te leggen tot het eind :-).

'klik' op de foto voor een vergroting :-) De kleuren komen helaas niet goed over, ik vind de kaart in het 'echt' mooier van kleur, ik vind paars een hele lastige kleur om te fotograferen.


Ik hoop echt dat sommige van jullie hier iets aan hebben. Ik zou er in het begin superblij mee zijn geweest :-).
De tutorial was veel werk, maar ik heb het graag gedaan :-).

Ik begin altijd met eerst het afdrukje uitzoeken wat ik wil kleuren. Daarna zoek ik Designpapier uit wat ik hier het leukste bij vind passen. Ik dit geval van een paper pad van Studio Light -PP SL 01-.
En ik zoek er Cardstock papier bij, in dit geval ColorCore Cardstock Forget Me Not en Mantis en van Bazzill Basics Vanilla.

Paars blijft een moeilijke kleur om te fotograferen. Het Designpapier komt over zoals het is. Op de foto lijkt het ColorCore Cardstock blauw/paars, maar het is in werkelijkheid iets donkerder als het Designpapier.


Daarna ga ik kijken welke Copic Markers ik daar het leukste/mooiste bij vind.
In dit geval Paars/Violet: V17-V15-V12-V01-V000. Groen/geel: YG17-YG25-YG03-YG01 en voor de Huid/blos: E11-E21-E000-E0000/R30-20.


Ik kan er soms best wel eens een poosje mee bezig zijn voordat ik de kleuren heb gevonden die ik mooi bij elkaar vind passen :-). Maar daar wordt ik dan weer helemaal blij van als ik zie dat het zo leuk combineert ;-). Die tijd om dat bij elkaar te zoeken heb ik er echt voor over!! Ik vind dat als de kleurencombinatie klopt, dat je dan al een heel eind bent :-).


Het afdrukje ingekleurd :-). Volgens mij lukt het me nu om in Paint Shop Pro de kleur Paars te krijgen zoals het ook werkelijk is. Deze supergave digi is van Wee Stamps en heet Iris, en ooooooooohhhhhh, wat vind ik haar weer leuk!!!!!!


Ik was iets te snel met een foto maken.......ik maak ook altijd schaduw om het afdrukje heen.
De schaduw heb ik gekleurd met: W5-W3-W1-W00 en de blender 0.
Eigenlijk niet erg dat ik te snel was, nu kan je gelijk het verschil zien :-).

Zo...nu kijken in welke vorm ik het afdrukje ga uitsnijden en een sketch verzinnen.


Meestal bedenk ik de sketch zelf. In dit geval heb ik een sketch genomen die in het 1e Noor! Magazine staat (ik sta ook in dit blad met mijn kaart, als gastdesigner :-)). Deze sketch is door Tiets Wolfard bedacht. En aangezien mijn afdrukje al groter was als dat in de sketch stond, heb ik het gewoon in een rechthoek uitgesneden. De sketch is daarom ook hier en daar in centimeters wat aangepast ;-). De afmeting van de basis van de vierkante kaart doe ik altijd in 15 x 15 cm, daarop 14 1/2 x 14 1/2 en daarop 14 x 14 cm. Deze 3 laagjes zijn van ColorCore Cardstock gemaakt. Daarop Design papier van 13 1/2 x 13 1/2. En verder heb ik de 'aangepaste' sketch gebruikt.

 
De rand van het afdrukje bewerk ik meestal met Distress Ink. Deze heb ik gekleurd met Dusty Concord. Ik doe ook altijd de stukjes Design papier matten op Cardstock papier en ik plak de laatste 2 lagen verhoogd op met foamtape in verschillende diktes: 1, 2 en 3mm.
Ik denk dat de meeste kaartenmaak(st)ers dit niet zo doen. De kaart wordt namelijk zo best wel zwaar en het is meer werk. Als je geen Cardstock onder je Design papier doet, dan adviseer ik om de randen te bewerken met Distress Ink. Is echt mooier als zonder (vind ik...... :-).
Het ligt nu nog niet allemaal vast op de kaart. Meestal laat ik de delen los liggen, omdat ik nu ga kijken wat ik er allemaal bij wil gebruiken. En dan kan ik nog wat schuiven of er wat tussen plakken. Dit wordt straks duidelijk :-).

hier ligt alles nog 'los' op de kaart :-)

De Happy Birthday stans, van Noor! Design -6002/0296-, schuif ik nu b.v. tussen 2 cardstockvellen in. Als ik het al had vastgeplakt, was dat natuurlijk heel onhandig geweest. Ik had er nog allerlei andere stanzen tussen en opgelegd, maar ik wil het dit keer redelijk simpel houden. Zodat je de sketch nog kan zien en dat het misschien wat makkelijker te volgen is :-). De verschillende delen paars, zoals het Cardstock papier en het Design papier lijken anders van kleur. Toch is dat in het 'echt' niet zo. Past juist allemaal mooi bij elkaar. Het blijft dus toch lastig om paars te fotograferen :-(.
Zo doe ik het dus. Ik leg eerst alles 'los' op de kaart en als ik dan zo ongeveer weet hoe ik het ga doen, dan pas ga ik alles vast plakken :-).
Dus....nu alles er weer af................

Omdat het wel een hele lange post wordt zo.........doe ik morgen deel 2 erop zetten :-).
Dan laat ik jullie zien hoe ik de laagjes verhoogd opplak etc.

Dit is de LINK naar de Tutorial kaart maken deel 2.

Als jullie nog vragen hebben, stel ze gerust :-).

Superbedankt dat jullie steeds weer langskomen en van die lieve/leuke berichtjes achterlaten. Ik waardeer dat echt enorm en geniet ervan :-). Zelf lukt het me niet altijd omdat ik nog steeds aan het revalideren ben en soms best nog wel eens een terugval heb. Het is niet anders. Maar ik probeer echt, zo regelmatig als mogelijk is, langs te komen bij jullie :-).

Ik wens jullie een hele fijne dag!!!18 opmerkingen:

mirjam zei

een prachtige en duidelijke tutorial heb je gemaakt, ik werk vaak ook op deze manier, en ja, het kost tijd, maar dan heb je ook wat
groetjes mirjam

Henriëtte zei

Wat een mooie kaart weer Frouwkje en leuk ook dat je er een tutorial bij zet voor degene die nog niet zo lang bezig zijn met kaarten maken. Dit stuk is erg duidelijk!

groetjes Henriëtte

Ghea zei

Wow dit ziet er echt FANTASTISCH MOOI uit Frouwkje.
Liefs ghea

Jolanda zei

Nou je hebt je best gedaan om dit allemaal zo neer te zetten (wat een werk) en dan hebben we het nog niet eens over je creatie helemaal geweldig en WOW wat een kleuren echt prachtig.

Groetjes Jolanda

Edelise Cassiana zei

Lindo mesmo!!! Obrigada por compartilhar!!!
beijos
Edelise

Linda zei

Hoi Frouwkje,
Altijd handig zo'n tutorial!
Ik vind je ingekleurde afdrukje op zichzelf al een plaatje! Jij kan zo mooi inkleuren met je Copics! Daar kan ik nog een hoop van leren zoals je die groen en paarse tinten in elkaar laat overlopen in die vleugels bijvoorbeeld!
Het is heel erg duidelijk hoor! En inderdaad handig voor beginners!
Lieve groet, Linda

Anita Meijer zei

Wat superleuk je tutorial Frouwkje en helemaal leuk ik doe het precies in die volgorde, oké mijn kaartjes zijn allang niet zo mooi als die van jou maar wel leuk om te lezen dat ik het ook zo doe en ik mat ook altijd al het papier alleen meestal niet verhoogd, zal ik ook eens gaan proberen. Je kaart is zoals altijd weer helemaal super de super.
Liefs van Anita

jolanda zei

hele mooie kaart

Antoinette Voorn zei

Zoooo dit is gaaf gemaakt ! Supermooi en alles perfekt goed uitgelegd. Geweldige kaart....Top!

Scraptastische hobby zei

Wat heb je dit allemaal duidelijk omschreven Frouwkje...en wat zullen er veel bloggers blij mee zijn, het is ook een heel werk om uit te leggen en er foto's bij te maken. En ja als je zo'n mooie kaart wil maken, dan is het prachtig in de laagjes te werken! Ik vind jou een kampioen in kleuren....wat is je stempelafdruk weer prachtig!!! En je sta ook heel mooi in het Noor magazine!!! En geef maar de tijd aan je herstel hoor! en dan komt alles goed. Ik kijk uit naar deel 2.
Fijn weekend en lieve groetjes van Gerie

Crea Jackie zei

Het is allemaal heel duidelijk uitgelegd en de kaart is ook super leuk :D

Groetjes,
Crea Jackie

Mia zei

Prachtige kaart en duidelijke uitleg voor beginners. Zelf werk ik ook in deze volgorde,blijft het fijnste.

prettig weekend en groetjes.Mia

Ans Gilbert zei

Hoi Frouwkje,'
Leuke tutorial, mooie sketch van Tiets..ik werk ook in die volgorde en ik weet niet of jij dat ook doet, maar ..pas als mijn kaart helemaal af is, plak ik die op de onderkant, i.v.m. het vastzetten van brads o.d. duidelijke uitleg en weer prachtig ingekleurd, liefs Ans.
p.s. ik gebruik ook vaak foamblokjes om iets verhoogd op te plakken..

CARDS BY JOL AND ART BY JOL zei

prachtig is je kaart en het afdrukje heb je super mooi ingekleurd.

groetjes jolande

Karin zei

Wat een plaatje Frouwkje!
Fijn weekend, gr. Karin

Tinie zei

Wat ontzettend goed uitgelegd Frouwkje en je kleuren zijn weer zo ontzettend gaaf!!! Je kunt met recht trots zijn op je inkleurwerk!!!

Groetjes Tinie

Unknown zei

Wauw echt heel mooi. Ik zou wel graag willen zien hoe je de stempelafdruk in kleurt. Dit is iets wat ik graag. Will eren.

Frouwkje zei

Dank je wel Mariska. Ik heb geen camera, dus zou ik dit met foto's moeten laten zien hoe ik dat doe. Wie weet.....doe ik dat nog eens. Maar.....ik beloof niets ;-). Als je bovenin kijkt bij tutorials, daar staat wel een tutorial over inkleuren bij. En, misschien is een Copic cursus iets voor je?? Je leert het makkelijkste door het te zien en doen :-).
Liefs, Frouwkje

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...